Esiopetus

Ympäristöpolku | esiopetus | Keräämön lajitteluapurin vierailu päiväkodissa


Lajitteluapurin pitämä kierrätyshetki lapsille

Opetustapa: Lajitteluapurin vierailu. Pelataan Kim-leikkiä jätteillä
Ryhmäkoko: 15–25 lasta
Kesto: Noin 30 minuuttia
Tarvittavat varusteet: Ei suosituksia
Osoite: Lajitteluapuri tilataan vierailulle päiväkotiin.

Varaukset ja yhteystiedot 

Ota yhteyttä Keräämön palveluneuvontaan (Yhteystiedot – Keräämö) ja sovi aika lajitteluapurin vierailukäynnille. Yhteydenotot mieluiten sähköpostitse. 

Kierrätyshetken ajatus 

Pelataan yhdessä lasten ja henkilökunnan kanssa Kim-leikkiä jätteillä. Tarkoitus on herätellä lapsia miettimään materiaalin kulkua maailmassa – mistä tavarat tulevat, mistä niitä valmistetaan ja miksi ne pitäisi laittaa kiertoon, kun ne tulevat itselle tarpeettomiksi. Lajitteluapuri esittelee Kim-leikin avulla erilaisia kierrätysjakeita eli ”näytejätteitä” ja sitä, mitä niille käytön jälkeen tapahtuu.  

Pelin kulku 
”Näytejätteet” asetetaan esim. lattialle kaikkien osallistujien nähtäväksi. Mitä enemmän esineitä on, sen haastavampi on peli. Kerholaiset painavat mieleensä näkemänsä esineet ja sulkevat silmänsä. Leikin vetäjä poistaa tavaroista yhden ja kehottaa sitten osallistujia avaamaan silmänsä. Kun oikea poistettu esine mainitaan, käydään läpi sen valmistusmateriaali ja miksi se kuuluu kierrättää.  

Tavoitteena on yhteistoiminnallisesti lasten kanssa tutkia lajitteluapurin tuomia ”näytejätteitä” (voivat olla pestyjä, puhtaita jätteitä tai esimerkiksi biojätteiden osalta kuvia). Ryhmästä riippuen joko lajitteluapuri yksin tai yhdessä lasten kanssa kerää eri kierrätysjakeet oikeisiin lajitteluastioihin ja samalla käydään läpi, mitä jätteille tapahtuu lajittelun jälkeen. 

Lajitteluapurin pitämään kierrätyshetkeen voi kutsua mukaan myös esimerkiksi siistijät ja keittiöhenkilökuntaa. Näin koko työyhteisön lajitteluosaamista saadaan parannettua samalla kertaa. 

Ennen vierailua 

Ennen vierailua voidaan lasten kanssa opettajan johdolla esimerkiksi alla olevien kuvien avulla käydä läpi helpoimpia jäte-/kierrätysjakeita ja kertoa siitä, että käytämme monenlaisia materiaaleja jokapäiväisessä elämässämme. Lapsilta voi esimerkiksi kysellä, mitä seuraavista ”roskista” he ovat olleet laittamassa roskiin tai kierrätysastiaan.

Paperi ja kartonki ovat puusta tehtyjä materiaaleja. Kartonkipakkauksista valmistetaan esimerkiksi wc-paperin hylsyjä.

Paperi ja kartonki ovat puusta tehtyjä materiaaleja. Kierrätyspaperi voi syntyä uudelleen sanomalehtenä.

Metallia louhitaan maan sisältä, siitä tehdään kestäviä tavaroita.

Lasipakkaukset tehdään hiekasta ja ne voi kierrättää ja tehdä niistä uutta lasia.

Biojäte on sellaista, josta voi tehdä multaa, jos se kompostoidaan eli se hajoaa takaisin raaka-aineiksi.  

Lisämateriaalia 

Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n sivuilta löytyy muun muassa  Messi Menninkäisen lajittelusatutunti, jätteiden lajittelun opasmateriaali, joka sopii esikoululaisille ja 1.–2.-luokkalaisille. Messi Menninkäisen lajittelusatutunnilla lapset tutustuvat lajitteluun toiminnallisen tarinan kautta

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) verkkosivuilta löytyy lajittelupeli, jonka voi myös tulostaa. Pelistä voi ottaa käyttöön helpoimmat lajittelualustat ja kortit.

Ympäristöpolun ikäryhmittäiset oppimispaketit on laadittu osana valtakunnallista CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta -hanketta, joka sai rahoitusta EU:n LIFE-ohjelmasta. Porin kaupunki toteutti vuosina 2016–2021 CIRCWASTE-hankekokonaisuudessa viittä osahanketta, joista Luuppi keskittyi ympäristökasvatukseen. Oppimispakettien sisältöjä on päivitetty hankkeen päättymisen jälkeen.