5.–6. luokka

HUOM! Porin seudun jäteneuvonta on siirtymässä jätehuoltoyhtiö Keräämön toiminnan alaisuuteen 1.4.2023 alkaen. Tästä johtuen opastuksen sisältöön ja tarjontaan on tulossa muutoksia.

Ympäristöpolku | 5.–6. luokka | Porin kierrätyskeskus

Raaka-aineet ja tavarat kiertoon

Vierailukohde: Porin kierrätyskeskus
Vierailutapa: Ajanvarauksella opastetusti. Opas tarvitaan aina, koska alueella liikutaan muun muassa trukeilla.
Ryhmäkoko: Suositeltava koko on noin 15 oppilasta, jos oppilaita on enemmän, tarvitaan kaksi opettajaa tai muuta aikuista koululta
Kesto: Noin 30–45 minuuttia
Tarvittavat varusteet: Ollaan myös ulkona, sään mukaiset vaatteet
Osoite: Savipajakatu 8, Pori
Kulkeminen linja-autolla: Porin Linjojen aikataulut ja linjakartat

Varaukset, aukioloajat ja yhteystiedot

Ota yhteyttä Porin seudun jäteneuvontaan ja sovi vierailuaika.

Mikäli jäteneuvonta ei pysty haluamallanne aikataululla vetämään kierrätyskeskuksen kierrosta, vierailun isännöintiä voi kysyä myös suoraan kierrätyskeskuksesta. Porin kierrätyskeskuksen sivuilta selviävät myös aukioloajat.


Ennen vierailua

Ennen vierailua voidaan oppilaille antaa tehtäväksi selvittää, mihin alla luetellut tavarat voi Porissa viedä, kun niitä ei enää itse tarvitse. Oppilaat voivat käyttää internethakua apuna. Oikeat vastaukset löytyvät alla olevasta taulukosta.

•    Vessanpönttö
•    Auton akku
•    Hiustenkuivaaja
•    Kirja
•    Astianpesukone (rikki)
•    Maalipurkki
•    Juomalasi
•    Maito- ja mehutölkit

TavaraMihin sen voi viedä
VessanpönttöPorin kierrätyskeskus tai Hangassuon jäteasema
Auton akkuAkkuliike (joka myy akkuja) tai Porin kierrätyskeskus
HiustenkuivaajaSähköromua (puhutaan myös sähkö- ja elektroniikkaromusta, SER:stä) tai Porin kierrätyskeskus
KirjaKäyttökelpoinen ja kunnossa oleva: divari, kirpputori, Kierrätystavaratalo Kontti tai Porin kierrätyskeskus.
Jos laitetaan materiaali kiertoon (eli kirja on jätettä), sivut paperinkeräykseen, kannet sekajätteeseen (koska kartonkikeräys vain pahvipakkauksille ja kannet eivät ole pakkaus)
Astianpesukone (rikki)Sähköromua, Porin kierrätyskeskus. Myös Gigantit kautta maan ottavat sähköromua vastaan ja muutkin kodinkoneliikkeet, jos ostaa uuden tilalle
MaalipurkkiJos nestemäistä tai jähmeää maalia, Porin kierrätyskeskus.
Jos pohjalla vain hieman maalia ja on jähmettynyt täysin kovaksi, voidaan laittaa sekajätteeseen.
Jos purkki metallia ja täysin kuiva (kaavittu siveltimellä), voidaan laittaa metallinkeräykseen.
JuomalasiSekajäteastiaan, ei lasinkeräykseen, koska ei ole lasipakkaus
Maito- ja mehutölkitPahvia, kartonkipakkausten keräykseen


Vierailun kulku

Jos saavutte polkupyörillä, ne voi jättää linja-autoille merkittyihin ruutuihin asiakasportin viereen. Kierrätyskeskuksen tilat kierretään sekä ulkona että sisällä. Tutustumisjärjestyksen voi valita esimerkiksi sään mukaan. Aikaa kuluu ulkoalueella puolisen tuntia, sisällä vapaasti kiertäen vartti tai tehtävien (selostettu alla) kanssa puolisen tuntia.

Ajatus on, että opas esittelee kierrätyskeskuksen toimintaa ulkona ja sisällä voidaan tehdä omatoimisempi osuus. Mikäli oppilaita on paljon ja mukana kaksi opettajaa, voidaan ryhmä jakaa kahteen osaan: tällöin toinen opettajista teettää oppilailla sisäkierrokseen liittyvän tehtävän. Muuten sisätiloihin voi tutustua vapaamuotoisesti ja katsoa, mitä kaikkea käyttökelpoista ihmiset ovat heittäneet pois.
Tehtäväehdotus, kesto noin 20 minuuttia:

Oppilaiden tehtävänä on kiertää kierrätyskeskuksen sisätilat läpi ja etsiä sieltä kolme sellaista tavaraa, jotka löytyvät heiltä jo valmiiksi kotoa ja kolme sellaista, joita ei löydy. Oppilaat kirjoittavat nimeämänsä esineet paperilapulle. Laput palautetaan opettajalle.

Tehtävä puretaan kierrätyskeskuksen pyöreässä huoneessa siten, että opettaja lukee oppilaiden kirjoittamilta lapuilta aina yhden asian ja oppilaat asettuvat janalle sen mukaan onko asia/tavara heidän mielestään tarpeellinen vai ei tänä päivänä heille itsellensä. Valinnoista keskustellaan yhdessä.

Voidaan keskittyä myös siihen, mitä ihminen oikeasti tarvitsee tai millaisia tavaroita hän tarvitsee minkäkin ikäisenä. Voidaan keskustella myös siitä, kuinka nopeasti tavarat vanhentuvat tai menevät pois muodista.

Jos aikaa jää, voidaan keskustella, olisiko oppilailla itsellään jotain sellaista, jonka voisi tuoda kierrätyskeskukseen ja jota joku voisi vielä haluta käyttää.

Porin kierrätyskeskus sijaitsee aidatulla alueella Tiiliruukissa. Kuva: Porin kaupunki / Tommi Lievonen

Oppilaille on hyvä antaa lyhyet toimintaohjeet kierrätyskeskuksen alueella liikkumiseksi:

Kierrätyskeskuksen piha-alueella pitää varoa:
• liikennettä (jätteiden tuojat peruuttelevat isojen peräkärryjen kanssa)
• lasinsiruja ja teräviä metallinkappaleita (maassa jätelavojen vieressä)
• jätelavojen reunoja (teräviä kohtia, ruostetta ja likaa)

Ehdottomasti kiellettyä:
• jätelavoille kiipeäminen
• jätteen ottaminen lavoilta pois (muun muassa terveysriskit)
• vaarallisen jätteen kontin läheisyydessä mihinkään esineeseen koskeminen (terveysriskit)

Erilaiset jätteet lajitellaan kierrätyskeskuksessa omiin paikkoihin, josta ne sitten siirretään jatkojalostukseen ja kierrätettäväksi tai esimerkiksi polttoon. Kuva: Porin kaupunki / Tommi Lievonen

Vierailun aikana on hyvä herätellä ryhmää pohtimaan muun muassa seuraavia kysymyksiä:
•    Minkälainen tavara on käyttöikänsä lopussa?
•    Säilytetäänkö kotona tavaraa, jota kukaan ei käytä? Miksi?
•    Miksi tavarat menevät pilalle varastossa (kosteus, kylmyys, home)?
•    Miksi aika pilaa tavaroita (muoti, käyttötarkoitus vanhenee, tarpeet muuttuvat)?

Tämän sivun loppuun kohtaan Lisämateriaalia on kerätty pieni tietopaketti, johon opettaja voi halutessaan tutustua etukäteen. Siinä kerrotaan tarkemmin kierrätyskeskuksen sisätiloista ja ulkotiloissa olevista jäteastioista ja -lavoista sekä lyhyesti niihin kerättävistä jätteistä. Tämän paketin voi tulostaa mukaan tai katsoa mobiililaitteella paikan päällä.

Myymälässä on erilaista tavaraa, jonka kierrätyskeskuksen henkilökunta on valikoinut tai korjannut (pienet sähkölaitteet voidaan korjata) alueelle tuoduista kuormista uudelleen käytettäväksi. Hinnat ovat hyvin edulliset. Kuva: Porin kaupunki / Tommi Lievonen

Kierrätyskeskuksen myymälän valikoima vaihtuu jatkuvasti. Sieltä voi löytää vaikkapa kirjahyllyn tai koristelautasen. Kuva: Porin kaupunki / Tommi Lievonen

Voitte kerrata tavaroiden uudelleenkäyttöön ja kierrättämiseen liittyviä asioita vaikka pelaamalla Kiertokapulan tekemää kierrätysaliasta, Jäte-Kimiä tai liikunnallista lajittelupeliä. Porin seudulla kuivajätteestä käytetään nimitystä sekajäte!

Tietopaketti Porin kierrätyskeskuksesta

Ympäristöpolun ikäryhmittäiset oppimispaketit on laadittu osana valtakunnallista CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta -hanketta, joka saa rahoitusta EU:n LIFE-ohjelmasta. Porin kaupunki toteuttaa vuosina 2016–2021 CIRCWASTE-hankekokonaisuudessa viittä osahanketta, joista Luuppi keskittyy ympäristökasvatukseen.