7.–9. luokka

Ympäristöpolku | 8.–9. luokka | Kierrätystavaratalo Kontti

Kierrätys – Aina ei tarvitse ostaa uutta

Vierailukohde: Kierrätystavaratalo Kontti
Vierailutapa: Ajanvarauksella opastetusti tai vapaasti ilman opastusta
Ryhmäkoko: Suositeltava koko on noin 20 oppilasta, mutta noin 30 oppilaankin ryhmä voidaan ottaa vastaan.
Kesto: Noin 45 minuuttia
Tarvittavat varusteet: Sisätiloihin sopiva vaatetus
Osoite: Paanakedonkatu 20, Pori
Kulkeminen linja-autolla: Porin Linjojen aikataulut ja linjakartat

Varaukset, aukioloajat ja yhteystiedot

Ota yhteyttä Porin Konttiin ja sovi aika vierailulle.

Kierrätystavaratalo Kontin edessä on keräyssäiliöitä lahjoituksia varten. Kuva: Porin kaupunki / Tommi Lievonen

Ennen vierailua

Koulussa voidaan tehdä erilaisia kierrätykseen liittyviä tehtäviä, mutta erityisesti myös Konttiin ja sen toimintaan liittyen. Oppilaat voivat, vaikka pienryhmissä, tutustua Kontin internetsivuihin ja etsiä vastauksia esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitä tapahtuu lahjoituksille, joita ei voi myydä Kontti-kierrätystavarataloissa?
  • Kuinka monessa kaupungissa Kontteja on?
  • Mitä lahjoitukselleni tapahtuu Kontissa?
  • Miten Konttiin pääsee töihin?

Niin haluttaessa voi oppilaille etukäteen tiedottaa, että Kontissa voi tehdä myös ostoksia. Vierailukäynnille voi ottaa esimerkiksi 5–10 euroa rahaa mukaan. Ostosten tekeminen ei tietenkään ole vierailun päätarkoitus tai mitenkään pakollista.

Opastetun vierailun kulku

Kontin opas ottaa ryhmän vastaan ja kertoo lyhyesti yleistä kierrätystavaratalon toiminnasta. Käydään läpi Punaisen Ristin ja Kontin toimintaa noin 15 minuutin ajan, jonka jälkeen siirrytään Kontin takatilaan varastopuolelle, jossa näytetään, miten lahjoitettu tavara kulkee eri vaiheiden läpi lopulta myymälään ja sieltä asiakkaalle. Riippuen vierailukäynnin pituudesta, opastetun vierailun yhteydessä voidaan tehdä Omatoiminen vierailu Kontissa -otsikon alla esitettyjä tehtäviä.

Opastetulla vierailulla on mahdollisuus tutustua Kontin takatilaan eli tavaran vastaanottoon, luokitteluun ja hinnoitteluun. Kuva: Porin kaupunki / Tommi Lievonen

Kontin myymälää. Kuva: Porin kaupunki / Tommi Lievonen

Omatoiminen vierailu Kontissa

Kontin henkilökunnalla ei välttämättä ole mahdollisuutta tarjota opastusta tiettyyn pyydettyyn aikaan. Kontissa voi ja saa vierailla oppilasryhmänsä kanssa ilman opastustakin. Tällöin voidaan ensin koulussa tutustua Kontin toimintaan ja Punaiseen ristiin ja sitten lähteä tutustumiskäynnille paikan päälle. Alla on esitetty pari esimerkkitehtävää, joita tutustumiskäyntiin liittyen voi tehdä:

  1. Etsi mielestäsi 3 parasta diiliä eli hinta-laatusuhteeltaan hyvää ostosta Kontista ja kuvaa tuotteet kännykälläsi. Tuotteet voivat olla mitä vain. Selvitä, mitä ne maksavat uutena. Vierailun jälkeen käydään tulokset yhdessä läpi oppitunnilla.
  2. Oletetaan, että sinulla on 50 euroa rahaa ja sillä sinun pitäisi hankkia kengät, housut tai hame, T-paita, huppari tai neule, takki, hattu ja jonkinlainen laukku, johon vielä jokin tuliainen tai lahja kaverillesi. Kuvaa tai kirjoita ylös valitsemasi tavarat ja niiden hinnat. Vierailun jälkeen käydään tulokset yhdessä läpi oppitunnilla.

Lisätehtävänä voisi olla, että kotitehtävänä oppilas selvittää, mitä hän saisi samalla 50 eurolla kaupasta (esimerkiksi Sokos, Citymarket, Prisma, Tokmanni tms.).

Kontin tuotteet ovat hinnaltaan edullisia. Kuva: Porin kaupunki / Tommi Lievonen

Vierailun jälkeen

Koulussa voidaan käydä läpi, mitä vierailukäynnillä opittiin ja mitä Kontista ja Punaisesta Rististä muistetaan. Voidaan käydä läpi myös omatoimiseen tutustumiskäyntiin liittyvien tehtävien vastaukset.  

Lisämateriaalia

Vaatteiden vastuullisuudesta

Luontoliiton tekemä sanaselityspeli kiertotaloudesta

Videoita:

Suomenkielinen video (2:55 min) kiertotaloudesta: ”On aika siirtyä kiertotalouteen”. Videolla esitetään selkeästi kiertotalouden periaatteet (Talous ja nuoret TAT).

Suomenkielinen video (5:29 min) Suomen Punaisesta Rististä: ”Suomen Punainen Risti – 140 vuotta auttajia”. Videon aihepiirit liittyvät Suomen sotiin ja videossa on pätkiä vanhoista filmeistä (viittaus oppiaineeseen historia). Aiheina on myös ensiapu ja verenluovutus (viittaus oppiaineisiin terveystieto ja biologia) (Suomen Punainen Risti)

Suomenkielinen video (1:48 min) SPR esittely nuorille. Videossa vain musiikki, kuvitus ja teksti (Suomen Punainen Risti)

Ympäristöpolun ikäryhmittäiset oppimispaketit on laadittu osana valtakunnallista CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta -hanketta, joka saa rahoitusta EU:n LIFE-ohjelmasta. Porin kaupunki toteuttaa vuosina 2016–2021 CIRCWASTE-hankekokonaisuudessa viittä osahanketta, joista Luuppi keskittyy ympäristökasvatukseen.