Circwaste – Kohti kiertotaloutta

CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta on valtakunnallinen hanke, joka edistää kiertotaloutta käytännön toimenpitein rakentamisessa, maataloudessa, teollisuudessa ja kotitalouksissa. Hanketta koordinoi Suomen ympäristökeskus ja se saa rahoitusta EU:n LIFE-ohjelmasta.

Porin kaupunki, ja osatoteuttajana elinkeinoyhtiö Prizztech Oy, toteuttivat kiertotalouden edistämiseen ja jätteiden vähentämiseen tähtääviä osahankkeitaan vuosina 2017–2021. Porin kaupungin ja Prizztechin osahankkeiden yhteenlaskettu budjettiosuus oli lähes 1,4 miljoonaa euroa. Tästä EU-tuen osuus oli 60 prosenttia.

Resurssitehokasta asumista, ympäristökasvatusta ja Peittoon kierrätyspuiston kehittämistä

Porin kaupungin ympäristö- ja lupapalvelut -toimiala toteutti kolme osahanketta, joista A.1 ja C.3 ovat sidoksissa toisiinsa ja C.11 omansa. Resurssitehokkaan rakentamisen osahankkeissa (A.1 ja C.3) keskityttiin luomaan rakentajien, rakennusyhtiöiden, kiinteistönomistajien, viranomaisten ja korkeakoulujen välinen yhteistyöverkosto. Osahanke C.11 (Luuppi) koostui useista asiantuntijuuteen, ympäristökasvatukseen, kuntalaistoimintaan ja vihreisiin hankintoihin liittyvistä kokonaisuuksista, joissa toteutettiin valtakunnallista jätesuunnitelmaa. Alueelle perustettiin kiertotalouteen perehtynyt osaamis- ja neuvontaverkosto jo olemassa olevista osaajatahoista.

Prizztechin osahankkeet (A.2 ja C.4) liittyivät Peittoon kierrätyspuiston kehittämiseen. Osahankkeissa muun muassa selvitettiin erilaisten demonstraatioiden avulla valimohiekkojen hyödyntämistä maanrakennuksessa ja magneettiromun kierrätysmahdollisuuksia.

C.11-osahanke jatkaa hanketyötä 3.-jaksolla loppuvuodesta 2021 vuoden 2023 syyskuuhun asti. C.11-osahankkeen 3.-vaiheessa keskitytään Porin kiertotalouden tiekartan laatimiseen. Lisätietoja tiekarttatyöstä saa sivulta www.pori.fi/tiekartta.

Tämän sivun osoite on: www.pori.fi/circwaste

Seuraa uutisia Twitterissä: @LuuppiCIRCWASTE

A.1 ja C.3 osahankkeiden uutiset (vuosina 2020-2021) Facebookissa: Circwaste Pori

Hankesuunnitelmat

A.1: Resource-efficient construction and housing in the Pori region – Preparatory actions

C.3: Resource-efficient construction and housing in the Pori region – Concrete actions

C.11: A platform to enhance resource efficiency among public and private actors – Satakunta expert and advisory network

A.2: Peittoo Recycling Park – Planning a testing environment for productisation of industrial waste materials

C.4: Peittoo Recycling Park – Demonstration of separation of NdFeB magnets from metal scrap & infrastructure application for foundry sand waste

Vuosiraportit

Porin kaupungin CIRCWASTE-osahankkeiden yhteiset vuosiraportit:

Vuosiraportti 2021

Vuosiraportti 2020

Vuosiraportti 2019

Vuosiraportti 2018

Vuosiraportti 2017