1.–2. luokka

Ympäristöpolku | 1.–2. luokka | Luontotalo Arkki

Roskat ympäristössämme

Vierailukohde: Luontotalo Arkki
Vierailutapa: Ajanvarauksella opastetusti
Ryhmäkoko: Suositeltava koko on noin 20 oppilasta, mutta noin 30 oppilaankin ryhmä voidaan ottaa vastaan.
Kesto: Noin 75 minuuttia
Tarvittavat varusteet: Sisätiloihin sopiva vaatetus
Osoite: Pohjoispuisto 7, Pori
Kulkeminen linja-autolla: Porin Linjojen aikataulut ja linjakartat

Varaukset, aukioloajat ja yhteystiedot

Ota yhteyttä alla olevan linkin kautta Luontotalo Arkkiin ja sovi aika vierailulle.

Ennen vierailua 

Koulussa voidaan käydä läpi millaisia erilaisia jätteitä on olemassa, miten ne syntyvät ja millä tavalla ne pitäisi hävittää tai kierrättää. Voidaan tutustua myös Satakunnan luontoon ja Kokemäenjokeen ja kertoa, että Arkissa päästään näkemään, miltä Kokemäenjoella näyttää kesäyönä.  

Opastetun vierailun kulku 

Luontotalo Arkin opas ottaa ryhmän vastaan ja kertoo lyhyesti yleistä museosta. 

Katsotaan luokkatilassa video (kesto yhdeksän minuuttia) kesäyöstä Kokemäenjoella.  

Videon päätyttyä lähdetään tutustumaan näyttelyyn. Korostetaan, että mihinkään ei saa koskea! Kävellään näyttely läpi. Näyttelyyn on sijoitettu erilaisia roskia, kuten muovia, metallia, lasia, paperia ja vaarallista jätettä (patteri). 

Tämän jälkeen siirrytään takaisin luokkaan, jossa Arkin opas antaa toimintaohjeet: Oppilaat saavat kerätä roskat näyttelystä, yhden jokainen. Jos joku ei löydä, autetaan häntä. Vasta sitten kun kaikki ovat löytäneet yhden roskan, saa kerätä lisää.  

Kun roskat on kerätty, palataan luokkaan ja käydään läpi jätejakeittain, mitä löytyi, miksi roska oli ”luonnossa”, kuinka nopeasti se häviää luonnosta ja mihin jäte olisi kuulunut laittaa ja lajitella, ettei se olisi päätynyt roskaksi luontoon.  

Lopuksi on vapaamuotoista tutustumista näyttelyyn. Oppilaat voivat esimerkiksi tehdä Nokkaralli-tehtävän (ks. kohta Lisämateriaalia).

Vierailun jälkeen 

Koulussa voidaan käydä uudelleen läpi, mitä roskia näyttelystä löydettiin, kauanko ne säilyvät luonnossa ja tehdä lajittelutehtävä. Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) ylläpitämä verkkopalvelu tarjoaa lapsille sopivan lajittelupelin, jonka voi tulostaa täältä

Lisämateriaalia

Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n sivuilta löytyy muun muassa  Messi Menninkäisen lajittelusatutunti, jätteiden lajittelun opasmateriaali, joka sopii esikoululaisille ja 1.–2.-luokkalaisille. Messi Menninkäisen lajittelusatutunnilla lapset tutustuvat lajitteluun toiminnallisen tarinan kautta

Tulostusversiot Nokkaralli-tehtävästä:
Nokkaralli-tehtävä
Nokkaralli-tehtävän ratkaisu

Videoita:

Suomenkielinen ja suomeksi tekstitetty esittelyvideo (4:15 min) Luontotalo Arkista (Satakunnan museo): Luontotalo Arkin esittelyvideo


Suomenkielinen video (11:37 min), jossa kerrotaan muovista meressä.
Sopii paremmin 2.-luokkalaisille ja sitä vanhemmille (Pidä Saaristo Siistinä ry): Muovinen meremme

Ympäristöpolun ikäryhmittäiset oppimispaketit on laadittu osana valtakunnallista CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta -hanketta, joka saa rahoitusta EU:n LIFE-ohjelmasta. Porin kaupunki toteuttaa vuosina 2016–2021 CIRCWASTE-hankekokonaisuudessa viittä osahanketta, joista Luuppi keskittyy ympäristökasvatukseen.