5.–6. luokka
Ympäristöpolku | 5.–6. luokka | Keräämö Tiiliruukin lajitteluasema
Raaka-aineet ja tavarat kiertoon
Vierailukohde: Tiiliruukin lajitteluasema
Vierailutapa: Ajanvarauksella opastetusti. Opas tarvitaan aina, koska alueella liikutaan muun muassa trukeilla.
Ryhmäkoko: Suositeltava koko on noin 15 oppilasta, jos oppilaita on enemmän, tarvitaan kaksi opettajaa tai muuta aikuista koululta
Kesto: Noin 45 minuuttia
Tarvittavat varusteet: Ollaan ulkona, sään mukaiset vaatteet
Osoite: Savipajakatu 8, Pori
Kulkeminen linja-autolla: Porin joukkoliikenteen aikataulut ja kartat
Varaukset, aukioloajat ja yhteystiedot
Vierailun isännöintiä voi kysyä suoraan KERÄÄMÖn palveluneuvonnalta. Tiiliruukin KERÄÄMÖ sivuilta selviävät myös aukioloajat.
Tiiliruukin lajittelukeskus sijaitsee aidatulla alueella Tiiliruukissa. Kuva: Keräämö
Ennen vierailua
Koulussa voidaan käydä ennen vierailua läpi mitä eri jätejakeita kotona kuuluisi kierrättää ja miksi kierrättäminen on tärkeää. Materiaalia ja tietoja löytyy esim. Keräämön sivuilta (https://keraamo.fi/lajittelu-ja-neuvonta/lajitteluohjeet/) . Keskustelun aiheena voi olla vaikkapa ”mitä luonnonvaroja säästyy, kun hyödynnämme lajitellun jätemateriaalin”.
Opastetun vierailun kulku
Käynnillä tutustutaan lajitteluaseman toimintaperiaatteisiin ja tavaroiden sekä hyödynnettävien jätteiden, että vaarallisten jätteiden vastaanottoon, lajitteluun ja kierrättämiseen. Aluksi kierretään lajitteluapurien johdolla lajittelupihalla tutustumassa toimintaan. Tavoitteena on oppia tavaroiden ja materiaalien kierrätyksestä ja uudelleenkäytöstä, sekä ymmärtää lajittelun tärkeyttä.
Koululaisvierailuilla (sään ja ajan salliessa) kisaillaan, kuka lajittelee parhaiten kodeissamme syntyvät seitsemän eri jätejaetta. Lajittelukisa opettaa konkreettisesti kodeissamme syntyvien eri jätelajien eroja. Vierailu on luonteva jatko neljännellä luokalla pidettyyn jäteneuvontatuntiin. Säänmukainen pukeutuminen.
Oppilaille on hyvä antaa lyhyet toimintaohjeet lajittelukeskuksen alueella liikkumiseksi:
Ljittelukeskuksen piha-alueella pitää varoa:
• liikennettä (jätteiden tuojat peruuttelevat isojen peräkärryjen kanssa)
• lasinsiruja ja teräviä metallinkappaleita (maassa jätelavojen vieressä)
• jätelavojen reunoja (teräviä kohtia, ruostetta ja likaa)
Ehdottomasti kiellettyä:
• jätelavoille kiipeäminen
• jätteen ottaminen lavoilta pois (muun muassa terveysriskit)
• vaarallisen jätteen kontin läheisyydessä mihinkään esineeseen koskeminen (terveysriskit)
Erilaiset jätteet lajitellaan lajittelukeskuksessa omiin paikkoihin, josta ne sitten siirretään jatkojalostukseen ja kierrätettäväksi tai esimerkiksi polttoon. Kuva: Vaarallinen jäte / Keräämö
Voitte kerrata tavaroiden uudelleenkäyttöön ja kierrättämiseen liittyviä asioita vaikka pelaamalla Kiertokapulan tekemää kierrätysaliasta, Jäte-Kimiä tai liikunnallista lajittelupeliä. Porin seudulla kuivajätteestä käytetään nimitystä sekajäte!
Ympäristöpolun ikäryhmittäiset oppimispaketit on laadittu osana valtakunnallista CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta -hanketta, joka sai rahoitusta EU:n LIFE-ohjelmasta. Porin kaupunki toteutti vuosina 2016–2021 CIRCWASTE-hankekokonaisuudessa viittä osahanketta, joista Luuppi keskittyi ympäristökasvatukseen. Oppimispakettien sisältöjä on päivitetty hankkeen päättymisen jälkeen.