5.-6. luokka

Kirjastopolku 5.-6. luokka

Kirjastopolku | 5. luokka: Mediatyöpajat  | 6. luokka: Elokuvakasvatus/mediataidot

VIIDES LUOKKA

Viidennellä luokalla tutustutaan aikakaus- ja sanomalehtiin, journalismiin ja sosiaaliseen mediaan toiminnallisten työpajojen avulla. Opettajat voivat hyödyntää kirjastopolun mediakasvatusaiheista verkkomateriaalia koulussa tai kirjastossa. Työpajat voi toteuttaa itsenäisesti koulussa. Materiaaleja voi soveltaa tarpeen mukaan.

TEHDÄÄN JUTTU KIRJASTOSSA

Tehdään juttu kirjastossa on aikakauslehtiin ja journalismiin liittyvä mediakasvatuksellinen työpaja. Aikakausmedian toteuttama kokonaisuus on suunniteltu koulun ja kirjaston yhteistyöhön. Kirjastopolulla sitä toteutetaan lukuvuotena omatoimisesti, jolloin yhdellä vierailulla käydään tutustumassa erilaisiin aikakauslehtiin ja lehtijuttujen tyyppeihin kirjastossa. Käynti ei ole ohjattu, mutta on hyvä ilmoittautua etukäteen omaan lähikirjastoon, jotta paikalle ei osuu samaan aikaan monta koululuokkaa. Tiedonhakuosuus voidaan toteuttaa koulussa koulun laitteilla tai oppilaiden Chromebookeilla (koskee Porin kaupungin alaisia kouluja).

Toinen mahdollinen tapa tutustua journalismiin ja erilaisiin lehtijuttujen tyyppeihin on oman luokan lehden tekeminen. Lehti voi kertoa oppilaiden keksimistä asioista tai voidaan päättää yhteinen teema (millainen olisi esimerkiksi lehti nimeltä Velhomaailman uutiset tai lemmikkieläinten kirjoittama lehti). Lehden voi tehdä esimerkiksi Koululehtikoneella.

FEIKKIREISSU

Mediataitokoulun  Feikkireissu-työpajassa suunnitellaan ja toteutetaan mahdollisimman uskottavia lomakuvia ja -videoita lähtemättä oikeasti matkalle. Feikkireissu herättelee kriittistä medialukutaitoa ja muistuttaa, että kaikki netissä ei ole totta.

KUUDES LUOKKA


Kuudennen luokan teemana Kirjastopolulla on elokuvakasvatus ja mediataidot. Kuudensille luokille suositellaan osallistumista lokakuussa järjestettävään elokuvaviikkoon tai helmikuussa järjestettävään mediataitoviikkoon. Kirjasto vastaa vuosittain tarjonnan kartoittamisesta ja kuudensien luokkien opettajille tiedottamisesta.  Teemaviikkoon voi myös yhdistää omatoimisen kirjastovierailun, jossa voidaan esimerkiksi hankkia teemaviikolla tarvittavaa lähdemateriaalia.

Elokuvaviikko järjestetään vuosittain syys-lokakuun taitteessa. Elokuvakasvatuksellisen teemaviikon materiaalit ovat hyödynnettävissä verkossa myöhemminkin.

Mediataitoviikkoa vietetään joka vuosi helmikuun alussa. Lisätieto-osiossa olevan linkin kautta voi ilmoittautua mukaan mediataitoviikkoon, jolloin saa teemaviikkoon liittyvät materiaalit käyttöönsä niiden ilmestyttyä. Mediataitoviikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI.

MUITA MAHDOLLISUUKSIA:

Voitte hyödyntää kirjastoa ja sen materiaaleja myös ilmiöprojektin osana. Kirjastosta voi esimerkiksi pyytää tiettyyn aihepiiriin liittyviä kirjoja tueksi projektin tiedonhankintaan.