Satakunnan Museo

Lipunmyynti p. 02 621 1063, satakunnanmuseo@pori.fi
Intendentti Carita Tulkki, p. 044 701 1054, carita.tulkki@pori.fi
Satakunnan Museo, Hallituskatu 11, 28100 Pori

Päiväkoti- ja koululaisryhmille voi varata omatoimisen tai opastetun käynnin ma-pe klo 8-16.
Museokäynnit sekä opastettavat kierrokset ovat Porin kaupungin päiväkoti- ja koululaisryhmille maksuttomia. Katso muut maksutiedot Satakunnan Museon Palvelumaksut-sivulta.
www.satakunnanmuseo.pori.fi
YouTubessa Porin museot – koulujen ja päiväkotien aarreaitta

Satakunnan Museossa on pysyvä näyttely Elon merkkejä sekä Salissa vaihtuvia näyttelyitä.

Satakunnan Museossa on nyt myös useampia lasten ja nuorten ja kokoontumis- ja leikkipaikkoja.

Kamarissa voi kokoontua ryhmän kanssa ja valmistautua näyttelykierrokselle, leikkiä, pelata ja syödä eväitä.

Pikku-Pekkalassa pääsee leikkien avulla 1900-luvun alun kaupankäynnin tunnelmaan. Vuoden 1938 Porin kaupunkikartasta tehdyllä liikennematolla voi huristella menemään pikkuautoilla ja viedä vaikka lehmät laitumelle. Talonpoikaispirtin luona pääsee kokeilemaan muutamia vanhoja työkaluja ja juoksumatolla kyntämisen makuun. Tämän lisäksi voi kiikutella keinutuolissa, polkea ompelukonetta, lepuuttaa jalkoja 1970-luvun olohuoneessa tai maitolaiturilla vanhoja iskelmiä kuunnellen.

Satakunnan Museon Kamari. Kuva Mikael Leppäniemi, SatM.

Satakunnan Museon Kamari. Kuva Mikael Leppäniemi, SatM.

Museokäynnin voi varata joko museon lipunmyynnistä tai intendentiltä. Monet teemat soveltuvat eri ikäluokille ja ovat räätälöitävissä ryhmän tarpeiden ja käytettävissä olevan ajan mukaan. Näyttelyihin voi tutustua omatoimisesti ja opastetusti suomen ja englannin kielellä.

VAIHTUVAT NÄYTTELYT

TULOSSA! Otos, jälki, henki 27.4.2023-28.1.2024

Satakunnan Museon ja Porin taidemuseon yhteisnäyttelyssä Otos, jälki, henki avautuu huhtikuussa 2023. Näyttelyssä juhlistetaan Satakunnan Museon museorakennuksen 50-vuotispäiviä sekä museon 135-vuotista taivalta. Näyttelyyn on kutsuttu neljä taiteilijaa luomaan teoksia, jotka ovat saaneet inspiraationsa Satakunnan Museon kokoelmista. Näyttelyssä tutkitaan museon kokoelmien muodostumista sekä museoesineiden erilaisia merkityksiä. Samalla haastetaan näyttelykävijät pohtimaan heidän omia kokemuksiaan museoesineistä. Museon esinetutkimuksen ja taiteilijoiden tulkintojen myötä katse suuntautuu myös nykypäivään ja tulevaisuuteen.

Sota Porissa -näyttely on sulkeutunut

Satakunnan Museon YouTube-kanavalla on edelleen materiaalia, jota voi edelleen hyödyntää opetuksessa. Kanavalta löytyy useampi luento talvi- ja jatkosodan teemaan liittyen sekä opastettu näyttelyvideo (kesto noin 9 min, suora linkki alla).

Sota Porissa -näyttelyssä kotirintaman elämästä nousi esille useita teemoja, muun muassa Porin väestön- ja ilmasuojelun monipuolinen ja tehokas toiminta, Porin lentokentän historia ja alueella viime vuosina tehdyt arkeologiset tutkimukset sekä lentokenttää jatkosodassa hallinneiden saksalaisten ja porilaisten väliset suhteet, talkoo- ja velvoitetyö, pula-aika ostokortteineen, korvikeruokineen ja -materiaaleineen, siirtolaiset ja uudisrakentaminen sekä nuorten elämä poikkeusoloissa.

Irja ja Kurt sodan pyörteissä
Sota Porissa -näyttelyn kertojina toimivat kaksi todellisiin henkilöihin pohjautuvaa hahmoa, teini-ikäinen tyttökoulun oppilas Irja Ahesmaa ja Porin väestönsuojelupäällikkö ja Satakunnan sotilasläänin ilmasuojelutoimiston päällikkö Kurt Karlsson. Irja elää nuoruuttaan poikkeusoloissa, mukautuu katkonaiseen koulunkäyntiin ja hoitaa työvelvollisuutensa, mutta ehtii silti käymään elokuvissa ja kahviloissa ja tanssii ahkerasti välirauhan aikana. Kurt kommentoi sotaa työnsä näkökulmasta ja myös valokuvaa paikallisia tapahtumia.

 

Irja hologrammina. Kuva Mikael Leppäniemi, SatM.

Irja hologrammina. Kuva Mikael Leppäniemi, SatM.

LISÄÄ MATERIAALIA OPETUSKÄYTTÖÖN

Irja Ahesmaa kirjoitti sota-aikana päiväkirjaa ja se on julkaistu kokonaisuudessaan Facebookissa Irjan päiväkirja -sivulla.

Kurt K. Karlssonin sota-ajan kokemuksiin voi tutustua hänen kirjoittamansa kirjan avulla: Pori sodan varjossa 1939-1944. Väestönsuojelupäällikön muistelmia. Kirja on lainattavissa mm. Porin kaupunginkirjastosta.

Kurt K. Karlssonin sekä Sven Raidan sota-ajan valokuvat löytyvät satakunnanmuseo.finna.fi -sivustolta, otsikoituna Sota Porissa 1939-1944.

Opastusvideo Satakunnan Museon Sota Porissa ja Rosenlew-museon Sodassa ja työssä -näyttelyistä

PYSYVÄ NÄYTTELY ELON MERKKEJÄ JA ERILAISET OPASTUSTEEMAT SEKÄ (PAKO)PELI

Elon merkkejä -perusnäyttely kertoo kolmessa kerroksessa menneiden ja nykyisten sukupolvien Satakunnasta ja Porista; elämästä, ilmiöistä ja persoonista. Näyttelyyn voi tutustua erilaisilla omatoimisilla ja opastetuilla kierroksilla sekä leikkimällä ja pelaamalla.

Elon merkkejä -näyttelyn sisältöön voi nyt tutustua museossa, koulussa ja kotona kännykällä sekä tietokoneella. Näyttelyn sisältö löytyy Tarinasoitin.fi -alustalta: tarinasoitin.fi/elonmerkkeja. Tarinasoittimesta löydät kaikki näyttelyn tekstit, esinekuvat yms. materiaalia. Elon merkkejä -näyttelyn ns. tärpit löytyy omana kokonaisuutena ja myös englanniksi otsikolla Highlights. Tämän lisäksi omana kokonaisuutena on Perinneruokia ja ruokaperinteitä.

Etsi Porin karhu

Päiväkoti-ikäisille, eskareille ja pienemmille koululaisille soveltuvalla Etsi Porin karhu -kierroksella tutustutaan Satakunnan ja Porin historiaan noin kymmenessä eri kohteessa.

Karhua voi etsiä omatoimisesti vihjekortin avulla tai opastettuna, jolloin opas kertoo vähän lisää karhua kiehtovista kohteista.

Porin karhu historian pauloissa.

Porin karhu historian pauloissa.

Esihistoriaa, historiallista aikaa & arkeologiaa

Koululaisten kanssa voi tutustua myös esihistoriallisen ja historiallisen ajan elämään ja arkeologisiin löytöihin. Satakunta asutettiin heti kivikauden alkupuolella. Asuminen ja eläminen jatkuivat läpi pronssi- ja rautakauden. Keskiajalla Satakuntaan perustettiin kaksi kaupunkia – Ulvila ja Rauma – ja heti uuden ajan alussa Pori.

Opastetulla kierroksella oppaalla on mukanaan aitoja esihistoriallisia esineitä ja komeita kopioita.

Opastettu kierros soveltuu historianopinnot aloittaville koululaisille ja tieteellisempänä lukiolaisille.

Kivikautisia vasarakirveitä. Kuva Mikael Leppäniemi, SatM.

Kivikautisia vasarakirveitä. Kuva Mikael Leppäniemi, SatM.

Porin historiaa

Porin historiaa näyttelyssä esitellään kaupungin perustamisesta, vuodesta 1558 lähes nykypäivään asti. Kaupunki on Suomen 9. vanhin ja se laajeni noin 400 hengen merenrantakaupungista 1800–1900-luvulla teollisuuden sulatusuuniksi sekä porvarien ja työläisten asuttamaksi eloisaksi kaupungiksi.

Opastettu kierros soveltuu erinomaisesti kaikenikäisille koululaisille ja erinomaisesti 7. luokkalaisten opintokokonaisuuksiin sekä lukiolaisille mm. katsauksena Ruotsin ja Venäjän vallan ajoista ja itsenäistymisestä.

Juséliuksen karttapallo 1800-luvulta. Kuva Mikael Leppäniemi, SatM.

Juséliuksen karttapallo 1800-luvulta. Kuva Mikael Leppäniemi, SatM.

Satakunnan historiaa

Satakunta on maamme vanhimpia maakuntia. Se mainitaan historiallisissa lähteissä ensimmäisen kerran vuonna 1331. Tätä edeltää kuitenkin rikas esihistoriallinen aika kivikaudesta rautakauteen. Opastukselle tutustutaan maakunnan pitkään historiaan monipuolisesti.

Soveltuu hyvin yläkoululaisten sekä lukiolaisten opintoihin.

Satakuntalainen morsian. Kuva Mikael Leppäniemi, SatM.

Satakuntalainen morsian. Kuva Mikael Leppäniemi, SatM.

Asumisen ja elämisen historiaa halki vuosisatojen

Asumiseen ja koteihin tutustutaan näyttelyn monien pienoismallien ja interiöörien avulla. Ne kertovat satakuntalaisten elin- ja asuinolosuhteista aina pronssikaudelta 1970-luvulle asti.

Eri aikaisiin koteihin kurkistamalla historia ja ihmisten sosiaaliset yhtäläisyydet ja erot ovat helpommin ymmärrettäviä.

Opastus soveltuu pienimmistä koululaisista aikuisopiskelijoihin konkreettisten esimerkkien vuoksi.

Työläiskoti 1800-luvulta. Kuva Mikael Leppäniemi, SatM.

Työläiskoti 1800-luvulta. Kuva Mikael Leppäniemi, SatM.

Perinneruokia ja ruokaperinteitä

Elon merkkejä -näyttely sisältää myös ruokien ja juomien historiaa sekä tarinaa paikallisista perinneruuista. Opastukselle tutustutaan ruokakulttuuriin 1600-luvun porvarispöydästä ristiinnaulittuun siikaan ja legendaariseen porilaiseen. Tämä on herkullinen kierros!

Opastus soveltuu erinomaisesti kotitaloutta opiskeleville yläkoulun ja ammattiopistojen ryhmille. Ruokahistoriaan voi tutustua myös omatoimisesti pienen esitteen avulla ja vihreitä Ruoka-logoja seuraamalla.

Perinneruokia ja ruokaperinteitä -kokonaisuus teksteineen ja kuvineen löytyy nyt myös Tarinasoittimesta omana kokonaisuutena: tarinasoitin.fi/elonmerkkeja. Kannattaa hyödyntää opetuksessa!

Sarpin sammakkoleivos. Kuva SatM.

Sarpin sammakkoleivos. Kuva SatM.

Muotoilua Huittisten hirvenpäästä Sarpin sammakkoleivokseen

Muotoilu on ollut aina osa ihmisen elämää. Joskus esineet olivat käytännöllisiä ja kauniita, joskus jompaa kumpaa. Oliko 7000 vuotta sitten muotoiltu kaunis Huittisten hirvenpää käyttöesine, entä 4000 vuotta sitten valmistetut komeat vasarakirveet? Kammattiinko 3000 vuotta sitten valmistetulla pronssikammalla oikeasti hiuksia?

Keskiajalla Satakuntaan tuotiin Euroopasta koristeellista lasia ja keramiikkaa – aikansa huippudesignia. Maaseudulla talonpojat veistivät taidokkaita käyttöesineitä morsiamilleen ja tehtaissa kehitettiin ainutlaatuisia tuotteita. Ja entäpä Sarpin sammakkoleivos, täydellinen paikallinen designtuote!

Opastus soveltuu esim. yläkoulun ja lukion kuvataiteen opiskelijoille.

Talonpoikaista designia. Kuva Mikael Leppäniemi, SatM.

Talonpoikaista designia. Kuva Mikael Leppäniemi, SatM.

Kadonneen museoesineen arvoitus -(pako)peli

Satakunnan Museon yövartija kiertää joka yö museon Elon merkkejä -näyttelyä ja löytää aina jotain mielenkiintoista ja innostavaa tutkittavaa. Nyt eräs Satakunnan Museon työntekijä on kuullut, että museon yövartija on erityisen kiinnostunut yhdestä esineestä ja haluaa viedä sen kotiinsa.

Esine on joko esillä museon näyttelyssä tai hän on jo piilottanut sen jonnekin museon tiloihin. Hän vain odottaa, että saisi salakuljetettua esineen pois. Se voi tapahtua jo ensi yönä, eikä esinettä nähdä enää milloinkaan sen jälkeen.

Salapoliisi työssään. Kuva Mikael Leppäniemi, SatM.

Salapoliisi työssään. Kuva Mikael Leppäniemi, SatM.

Museo tarvitsee siis kipeästi apua, joten nyt on mitä parhain tilaisuus ryhtyä salapoliisiksi ja auttaa museolaisia selvittämää mitä museovartija oikein puuhaa museonäyttelyssä öisin ja minne hän on haluamansa esineen piilottanut. Esine pitää ehdottomasti palauttaa takaisin varastoon turvaan!

Peli soveltuu 6. luokkalaisille ja yläkoulun luokkatasoille. Peliä pelataan 1-4 hengen ryhmissä ja samaan aikaan pelaavia ryhmiä voi olla maksimissaan noin kymmenen. Pelin pelaamiseen kannattaa varata aikaa noin 1,5 tuntia. Peli on ilmainen Porin kaupungin kouluryhmille, mutta pelistä ei jaeta oppilaille palkintoja.

Varaa peliaika luokallesi intendentiltä. Ks. yhteystiedot sivun yläreunasta.