Rosenlew-museo

Rosenlew-museossa. Kuva Mikael Leppäniemi, SatM.

Lipunmyynti p. 02 621 1866, rosenlew-museo@pori.fi
Asiakaspalveluassistentti Marika Roininen, p. 044 701 9512, marika.roininen@pori.fi
Rosenlew-museo, Kuninkaanlahdenkatu 14, 28100 Pori

Päiväkoti- ja koululaisryhmille voi varata omatoimisen tai opastetun käynnin ma-pe klo 8-16.
Museokäynnit sekä opastettavat kierrokset ovat Porin kaupungin päiväkoti- ja koululaisryhmille maksuttomia. Katso muut maksutiedot Rosenlew-museon Palvelumaksut-sivulta.
www.rosenlewmuseo.pori.fi
YouTubessa Porin museot – koulujen ja päiväkotien aarreaitta

Rosenlew-museossa on pysyvä näyttely sekä teollisuusperintöön tai tekniikkaan liittyviä vaihtuvia näyttelyitä.

Työpaja- ja kokoustila Laari on mitoitettu noin yhden koululuokan tarpeisiin. Laarissa järjestetään työpajoja eri aiheisiin liittyen. Oppilasryhmät voivat etukäteen varaten käyttää sitä myös eväs- tai muuna taukotilana.

Museossa järjestetään tilauksesta koululaisryhmille erilaisia opastettuja kierroksia, jotka ovat kestoltaan 30–60 min. Niihin voidaan liittää eri tyyppisiä toiminnallisia osuuksia, esim. esinesuunnistusta.

Rosenlew-museon Laari. Kuva Mikael Leppäniemi.

Rosenlew-museon Laari. Kuva Mikael Leppäniemi.

VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Ratajätkät -näyttely 16.6.2023 – 22.9.2024

Rautatie mullisti liikkumisen, mutta rataverkko ei olisi ollut mahdollinen ilman sen rakentajia, Ratajätkiä. Millaista heidän työnsä ja elämänsä oli? Ratajätkät-näyttely kertoo rujoista radanrakentajista ja armottomasta työstä erämaita halkovilla ratalinjoilla. Nostalgisessa näyttelyssä on esillä historiallisia valokuvia, työkaluja ja tarinoita ratatyömaiden arjesta ympäri Suomea.

Näyttely pohjautuu Työväenmuseo Werstaan museonjohtajan Kalle Kallion v. 2022 julkaistuun väitöskirjaan. Porissa näyttelystä nähdään versio, johon on lisätty erityisesti Satakunnan rautatienrakennukseen liittyviä aiheita.

Lue näyttelystä lisää Rosenlew-museon -sivuilta.

Ratajätkiä työssään. Kuva Suomen Rautatiemuseo.

Ratajätkiä työssään. Kuva Suomen Rautatiemuseo.

PYSYVÄ NÄYTTELY

Rosenlew-museo sijaitsee Aittaluodon teollisuusalueen laidalla, hyvin lähellä kaupungin keskustaa. Rakennus on vuonna 1866 valmistunut kruununviljamakasiini. Myöhemmin se toimi Rosenlew-yhtiön tehtaan varastona, ja sen suojiin koottiin myös yhtiön toiminnasta kertovaa esineistöä. Vuodesta 2006 asti se on yhtenä Porin kaupungin museoista kertonut tarinaa kovasta työstä ja yrittäjyydestä sekä paikallisista teollisuustuotteista ja keksinnöistä.

Perheyritys W. Rosenlew & Co. Oy sai alkunsa vuonna 1853. Rosenlew-suvun hallussa vuoteen 1987 saakka toimineesta yhtiöstä kasvoi yksi Suomen suurimmista teollisuusyrityksistä sekä merkittävä Porin ja koko Satakunnan alueen työllistäjä. Monialayrityksen tuotantolaitoksissa valmistettiin sen 134-vuotisen historian aikana mitä erilaisimpia tuotteita: puimakoneita, paistinpannuja, jääkaappeja, laivoja, lankkuja, paperia, sulfiittiselluloosaa, sähköenergiaa, leivinhiivaa, muovikasseja…

Rosenlew-museon perusnäyttely tarjoaa aineksia esimerkiksi 7. ja 8. luokan historianopetukseen, jossa teemoina mm. teollistuminen ja teknologian kehitys.

Lokomobiili. Kuva Mikael Leppäniemi, SatM.

Lokomobiili. Kuva Mikael Leppäniemi, SatM.