Rosenlew-museo

Rosenlew-museossa. Kuva Mikael Leppäniemi, SatM.

Lipunmyynti p. 02 621 1866, rosenlew-museo@pori.fi
Asiakaspalveluassistentti Marika Roininen, p. 044 701 9512, marika.roininen@pori.fi
Rosenlew-museo, Kuninkaanlahdenkatu 14, 28100 Pori

Päiväkoti- ja koululaisryhmille voi varata omatoimisen tai opastetun käynnin ma-pe klo 8-16.
Museokäynnit sekä opastettavat kierrokset ovat Porin kaupungin päiväkoti- ja koululaisryhmille maksuttomia. Katso muut maksutiedot Rosenlew-museon Palvelumaksut-sivulta.
www.rosenlewmuseo.pori.fi
YouTubessa Porin museot – koulujen ja päiväkotien aarreaitta

Rosenlew-museossa on pysyvä näyttely sekä teollisuusperintöön tai tekniikkaan liittyviä vaihtuvia näyttelyitä.

Työpaja- ja kokoustila Laari on mitoitettu noin yhden koululuokan tarpeisiin. Laarissa järjestetään työpajoja eri aiheisiin liittyen. Oppilasryhmät voivat etukäteen varaten käyttää sitä myös eväs- tai muuna taukotilana.

Museossa järjestetään tilauksesta koululaisryhmille erilaisia opastettuja kierroksia, jotka ovat kestoltaan 30–60 min. Niihin voidaan liittää eri tyyppisiä toiminnallisia osuuksia, esim. esinesuunnistusta.

Rosenlew-museon Laari. Kuva Mikael Leppäniemi.

Rosenlew-museon Laari. Kuva Mikael Leppäniemi.

VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Sodassa ja työssä -näyttely 7.5.2023 asti

Sodassa ja työssä -näyttelyssä käsitellään toisen maailmansodan vaikutuksia Satakunnan alueen teollisuuteen ja työhön. Vaikka sodissa tehtaat ja satamat ovat todennäköisiä pommituskohteita, Suomen länsirannikko katsottiin suhteellisen turvalliseksi sijainniksi teollisuudelle. Siksi Satakuntaan siirrettiin joitakin maanpuolustukselle tärkeitä tuotantolaitoksia, kuten Outokummun metallitehdas ja kuparisulatto Poriin ja Harjavaltaan sekä Oy Sytytin Helsingistä Raumalle.

Tehtaiden tuotannossa etusijalle asetettiin paitsi sotatarvikkeet, kuten ammukset ja kranaatit, myös kaikki sodankäynnissä tarvittu muu välineistö, esimerkiksi jalkineet, laukut, vaatteet, lumipuvut ja paperiset lämpöliivit. Raaka-ainepula, työvelvollisuuslaki ja talkootyöt muuttivat työtä ja työkulttuuria. Tästä kertoo näyttelyssä Elma, Porin konepajalla työtä tekevä nainen, joka ei arkensa keskellä juurikaan huolehdi sodasta, vaan enemmänkin päivittäisestä pärjäämisestä ammuspakkaamon työmaalla.

Screenshot videosta, jossa Elma kertoo työstään sota-aikana. Kuva SatM.

Screenshot videosta, jossa Elma kertoo työstään sota-aikana. Kuva SatM.

Opastusvideo Satakunnan Museon Sota Porissa ja Rosenlew-museon Sodassa ja työssä -näyttelyistä

PYSYVÄ NÄYTTELY

Rosenlew-museo sijaitsee Aittaluodon teollisuusalueen laidalla, hyvin lähellä kaupungin keskustaa. Rakennus on vuonna 1866 valmistunut kruununviljamakasiini. Myöhemmin se toimi Rosenlew-yhtiön tehtaan varastona, ja sen suojiin koottiin myös yhtiön toiminnasta kertovaa esineistöä. Vuodesta 2006 asti se on yhtenä Porin kaupungin museoista kertonut tarinaa kovasta työstä ja yrittäjyydestä sekä paikallisista teollisuustuotteista ja keksinnöistä.

Perheyritys W. Rosenlew & Co. Oy sai alkunsa vuonna 1853. Rosenlew-suvun hallussa vuoteen 1987 saakka toimineesta yhtiöstä kasvoi yksi Suomen suurimmista teollisuusyrityksistä sekä merkittävä Porin ja koko Satakunnan alueen työllistäjä. Monialayrityksen tuotantolaitoksissa valmistettiin sen 134-vuotisen historian aikana mitä erilaisimpia tuotteita: puimakoneita, paistinpannuja, jääkaappeja, laivoja, lankkuja, paperia, sulfiittiselluloosaa, sähköenergiaa, leivinhiivaa, muovikasseja…

Rosenlew-museon perusnäyttely tarjoaa aineksia esimerkiksi 7. ja 8. luokan historianopetukseen, jossa teemoina mm. teollistuminen ja teknologian kehitys.

Lokomobiili. Kuva Mikael Leppäniemi, SatM.

Lokomobiili. Kuva Mikael Leppäniemi, SatM.