Rakennuskulttuuritalo Toivo

Museoemäntä Marita Wahlroos, p. 044 701 8598 / 02 621 1051, marita.wahlroos@pori.fi
Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo, Varvinkatu 19, 28100 Pori
Esikoulu- ja kouluryhmien opastetut vierailut mieluiten klo 9–12, mutta tarvittaessa myös iltapäivällä.
Vierailu on aina opastettu ja ilmainen Porin kaupungin päiväkoti- ja kouluryhmille.
Katso muut maksutiedot Toivon Palvelumaksut-sivulta.
www.toivo.pori.fi
Youtubessa Porin museot – koulujen ja päiväkotien aarreaitta
korsmanintalossa.blogspot.com
Rakennuskulttuuritalo Toivon ja Korsmanin talon yksi keskeinen tehtävä on lasten ja nuorten kulttuuriperintöopetus. Tärkeä työväline tässä on Korsmanin talo, joka on ennen kaikkea suunniteltu tunnelmalliseksi aikamatkaksi sodan jälkeen syntyneiden lapsuuden Poriin. Vaikka talo on avoinna myös yleisölle, käytetään sitä koulujen lukuvuoden aikana ennen kaikkea kulttuuriperintöopetukseen esikouluikäistä aikuisopiskelijoihin saakka. Käynnit on suunniteltu eri ikäryhmien mukaan, joten kun pienimmät koululaiset hakevat klapeja alustasta, jauhavat kahvia kahvimyllyllä ja syövät pullamossoa, koostuu yläkoululaisten ja sitä vanhempien vierailu pääasiassa sanallisesta opastuksesta. Lisäksi on mahdollisuus varata aika pienen hirsitalon pystyttämiseen.

Korsmanin talo. Kuva Marita Wahlroos, SatM.
Rakennuskulttuuritalo Toivon ja Korsmanin talon tavoitteena on tutustuttaa lapset ja nuoret omaan lähiympäristöönsä ja sen rakentamiseen. Painopisteenä on rakentaminen ja ”tavallisten” ihmisten asuminen ja arki. Vanhimmilta osiltaan lähes 200-vuotiaiden hirsirakennusten ympäröimä pihapiiri kertoo rakentamisesta, asumisesta ja arjesta Porissa siihen aikaan, kun lähes kaikki kaupunkilaiset asuivat vielä puutaloissa. Sekä Toivossa, Piharivissä että Korsmanissa kaikkiin esineisiin saa koskea. Koulut voivat vierailla sopimuksen mukaan sekä Toivossa että Korsmanin talossa.
Klapit ja konttuuri – esikoululaisille
Klapit ja konttuuri -vierailulla käydään kylässä Korsmanien porilaiskodissa vuonna 1951.
Vierailun kesto on 90 min., ryhmäkoko max 12 lasta.

Korsmanilla kaffeella. Kuva SatM.
1950-luvun elämää – alakoulun 3. luokkalaisille
Alaluokkien vierailulla käydään Korsmanien 1950-luvun vaihteen kodissa tutustumassa tavallisen porilaisperheen arkeen sotien jälkeisenä pula-aikana.
Luokka jaetaan tutustumiskäynnillä puoliksi, koska Korsmanien koti on ajalleen tyypillisesti pieni. Kun toinen puoli luokkaa vierailee Korsmaneilla, katsovat toiset Pori asuminen ja arki -diasarjan Piharivissä.

Toivon Piharivi. Kuva Mikael Leppäniemi, SatM.
Rakenna talo! – 3. luokkalaisista ylöspäin
Tekemistä kaipaavat oppilaat 3. luokasta ylöspäin voivat tulla pystyttämään Toivon hirsitaloa. Näin lapset saavat käsityksen siitä, miten Toivon pihapiirin rakennukset on tehty.
Isot luokat jaetaan kahteen ryhmään, jolloin toinen puoli luokasta vierailee Korsmaneilla, kun toinen puoli rakentaa taloa.
Käyntiin tulee varata aikaa vähintään 60 minuuttia. Hirsitalo-opastukset ajoittuvat lähinnä hyvien säiden aikaan alkusyksyyn tai loppukevääseen.

Nyt pääsee rakentamaan ihan oikeaa hirsitaloa. Kuva Mikael Leppäniemi, SatM.
Poria ja porilaisia – yläkoulun 8. luokkalaisille
Poria ja porilaisia 1930–1950-luvulla. Korsmanilla käsitellään konkreettisesti tavallisen porilaisen perheen elämää ja arkea 1950-luvun pula-aikana.
Vierailun johdantona on sotaa edeltävää ja sodan jälkeistä Poria käsittelevä, valokuviin perustuva Power Point -esitys. Kuvasarjan aiheina ovat mm. Pori ennen sotaa, sota-ajan vaikutukset, jälleenrakentaminen, pula-aika, kotitalous, hygienia ja vapaa-aika.
Vierailuun tulee varata aikaa 60 minuuttia. Ryhmäkoko max 25 oppilasta.