Luontotalo Arkki

Lapset katsovat perhoskokoelmaa Luontotalo Arkissa

Lipunmyynti p. 02 621 1176, arkki@pori.fi
Asiakaspalveluassistentti Martti Koski, p. 044 701 9447, martti.koski@pori.fi
Luontotalo Arkki, Pohjoispuisto 7, 28100 Pori

Päiväkoti- ja koululaisryhmille voi varata omatoimisen tai opastetun käynnin ma–pe klo 8–16.
Museokäynnit sekä opastettavat kierrokset ovat Porin kaupungin päiväkoti- ja koululaisryhmille maksuttomia. Katso muut maksutiedot Luontotalo Arkin Palvelumaksut-sivulta.
www.arkki.pori.fi
YouTubessa Porin museot – koulujen ja päiväkotien aarreaitta

Luontotalo Arkki on luonnontieteellinen museo, joka esittelee Satakunnan luontoa pysyvässä Metsistä merelle -näyttelyssä.

Vaihtuvien näyttelyiden tilassa on esillä erilaisia luontoon ja ympäristöön liittyviä teemoja.

Arkissa on myös luentosali ja kokoustila Lumme, jossa voi kokoontua ryhmän kanssa ja tutustua muun muassa Suistoyö-filmiin.

Lumme luento- ja kokoustila Arkissa. Kuva Mikael Leppäniemi.

Lumme luento- ja kokoustila Arkissa. Kuva Mikael Leppäniemi.

Päiväkoti- ja kouluryhmät voivat vierailla Arkissa varauksen tekemällä. Ryhmän kokosuositus on 25–30 lasta. Opastuskierroksia on mahdollista muokata käytettävissä olevan ajan mukaan, yleensä opastus on noin 30–45 min. Opastuskierros aloitetaan yleensä luentosalista filmin katsomisella, sitten käydään läpi kulloinkin esillä oleva teemanäyttely ja lopulta perusnäyttely. Osioiden järjestystä voidaan tarvittaessa muuttaa. Perusnäyttelystä on tehty muutamia kysymyksiä ja näitä tehtävälomakkeita kopioimme ryhmille tarpeen mukaan. Piirtämiseen avuksi meiltä löytyy kovia alustoja. Lyijykyniä lainaamme myös. Eväiden syöminen onnistuu tilanteen mukaan joko aulassa tai luentosalissa.

VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Ainutlaatuinen Yyteri

8.2.2024 – 29.9.2024

Näyttelyssä tutustutaan Yyterin monipuoliseen ja herkkään dyyniluontoon. Millaisia lajeja Yyterin dyyneillä elää? Kuka tai mikä huolehtii siitä, että dyynit pysyvät paikoillaan? Mikä uhkaa dyynejä ja miten niitä suojellaan? Ainutlaatuisiin Yyteri-tunnelmiin päästään keskellä talvea, helmikuussa 2024.

PYSYVÄ NÄYTTELY METSISTÄ MERELLE JA SUISTOYÖ-FILMI

Suistoyö-filmi

Luentosalissa voi katsoa Suistoyö-filmin (pit. 9,5 min) joka on hyvä johdanto näyttelykierrokselle. Se esittelee suiston kesäisiä maisemia ja erityisesti vesikasveja. Sen mukana voi yrittää tunnistaa lintuja niiden laulun perusteella, oikeat vastaukset tulevat esiin lopputeksteissä.

Metsistä merelle – pysyvä näyttely

Luontotalo Arkin pysyvä näyttely Metsistä merelle kertoo maakunnan luontokohteista eläimineen ja kasveineen.

Selkämeren rannoilla maankohoaminen muokkaa maisemaa jatkuvasti. Rantaniitty muuttuu ajan myötä tyrnipensaikoksi ja lopulta tervalepiköksi. Kokemäenjoen varrelta löytyy monta lajistollisesti tärkeätä kohdetta. Joki muodostaa lopulta suiston, joka avautuu Porin edustalle. Se on kuuluisa erityisesti linnustonsa monipuolisuuden vuoksi. Suoluontokohteista lähin on Pomarkussa sijaitseva Isoneva. Suoluontokohteista lähin on Pomarkussa sijaitseva Isoneva. Maakunnan metsissä asuu nykypäivänäkin karhuja, ilveksiä ja susia. Näyttelyssä voitkin kohdata suurpedon uteliaan katseen ja valppaan tähystyksen.

Näyttely tarjoaa paljon värikästä menoa ja touhua. Arkissa saa kiivetä pienoismajakkaan ja lintutorniin, tasapainoilla pitkospuilla sekä ryömiä karhun pesäkoloon.

Porin Lintutieteellinen Yhdistys (PLY) on merkittävä paikallinen harrastajien yhteisö, jonka toimintaa, historiaa ja lintuhavaintoja esitellään myös perusnäyttelyssä.

Arkin näyttelystä. Kuva Jenni Rantalainen, SatM.

Arkin näyttelystä. Kuva Jenni Rantalainen, SatM.