Luontotalo Arkki

Lipunmyynti p. 02 621 1176, arkki@pori.fi
Asiakaspalveluassistentti Martti Koski, p. 044 701 9447, martti.koski@pori.fi
Luontotalo Arkki, Pohjoispuisto 7, 28100 Pori
Päiväkoti- ja koululaisryhmille voi varata omatoimisen tai opastetun käynnin ma–pe klo 8–16.
Museokäynnit sekä opastettavat kierrokset ovat Porin kaupungin päiväkoti- ja koululaisryhmille maksuttomia. Katso muut maksutiedot Luontotalo Arkin Palvelumaksut-sivulta.
www.arkki.pori.fi
YouTubessa Porin museot – koulujen ja päiväkotien aarreaitta
Luontotalo Arkki on luonnontieteellinen museo, joka esittelee Satakunnan luontoa pysyvässä näyttelyssä.
Vaihtuvien näyttelyiden tilassa on esillä erilaisia luontoon ja ympäristöön liittyviä teemoja.
Arkissa on myös luentosali ja kokoustila Lumme, jossa voi kokoontua ryhmän kanssa ja tutustua muun muassa Suistoyö-filmiin.

Lumme luento- ja kokoustila Arkissa. Kuva Mikael Leppäniemi.
Päiväkoti- ja kouluryhmät voivat vierailla Arkissa varauksen tekemällä. Ryhmän kokosuositus on 25–30 lasta. Opastuskierroksia on mahdollista muokata käytettävissä olevan ajan mukaan, yleensä opastus on noin 30–45 min. Opastuskierros aloitetaan yleensä luentosalista filmin katsomisella, sitten käydään läpi kulloinkin esillä oleva teemanäyttely ja lopulta perusnäyttely. Osioiden järjestystä voidaan tarvittaessa muuttaa. Perusnäyttelystä on tehty muutamia kysymyksiä ja näitä tehtävälomakkeita kopioimme ryhmille tarpeen mukaan. Piirtämiseen avuksi meiltä löytyy kovia alustoja. Lyijykyniä lainaamme myös. Eväiden syöminen onnistuu tilanteen mukaan joko aulassa tai luentosalissa.
VAIHTUVAT NÄYTTELYT
Liidossa 30.4.2023 asti
Suomessa liito-orava on tunnettu laji. Se ei ole enää pelkästään aarniometsälaji, vaan sopiva elinympäristö voi löytyä myös kaupunkimetsistä.
Liito-oravan tunnistaa harmaasta turkista, suurista silmistä ja liitopoimusta, jonka avulla se pystyy liitämään puusta toiseen useita kymmeniä metrejä. Se liikkuu enimmäkseen öisin.
Liito-oravalla on yöeläimelle tyypilliset suuret silmät. Hämäränäön lisäksi ne auttavat arvioimaan syvyyttä ja etäisyyttä, mikä on valttia liitävälle eläimelle. Erityinen tuntomerkki on liitävään liikkumistapaan sopiva nahkainen liitopoimu etu- ja takajalkojen välissä. Lisäksi etujalan pikkuvarpaassa liito-oravalla on pitkä rusto, jonka avulla eläin levittää liitopoimunsa äärimmilleen. Parhaimmillaan liitomatka voi olla jopa 80 metriä.

Liito-orava. Kuva Benjamin Pöntinen.
Liito-orava ohjaa liitoa litteän ja leveän häntänsä sekä ylöspäin kääntyvien etukäpäliensä avulla. Laskeutuessaan se jarruttaa kääntämällä ruumiinsa lähes pystyasentoon ja lopuksi nappaa kynsillään puun rungosta kiinni.
Liito-orava esiintyy Euroopan unionissa vain Suomessa ja Virossa. Laji on EU:ssa saanut uhanalaisen lajin luokituksen kannan nopean taantumisen vuoksi. Suurin syy on sopivien elinympäristöjen väheneminen.
Näyttely on Kuopion luonnontieteellisen museon tuottama kiertonäyttely ja osa Liito-orava-LIFE ‒hanketta.
PYSYVÄ NÄYTTELY SATAKUNTA JA SUISTOYÖ-FILMI
Suistoyö-filmi
Luentosalissa voi katsoa Suistoyö-filmin (pit. 9,5 min) joka on hyvä johdanto näyttelykierrokselle. Se esittelee suiston kesäisiä maisemia ja erityisesti vesikasveja. Sen mukana voi yrittää tunnistaa lintuja niiden laulun perusteella, oikeat vastaukset tulevat esiin lopputeksteissä.
Satakunta – pysyvä näyttely
Pysyvä näyttely Satakunta kokoaa yhteen merkittävimmät luontokohteet. Lajiryhmistä korostuvat nisäkkäät ja linnut, mutta mukana on myös matelijoita, sammakkoeläimiä ja kaloja. Säpin saari Luvialla, Preiviikinlahden niitty ja Harmaahyljekallio kertovat Selkämeren lajeista. Kokemäenjoen suisto on esillä lintutorneineen näyttelyn keskellä. Kokemäenjoen varrelta löytyviä muita kohteita ovat Harjavallan Paratiisin lehto, Kivinin metsä ja Fleiviikin niitty. Suiston lisäksi toinen kosteikkoluontoa esittelevä teema on Isonevan suo Pomarkusta. Suurpedoille on varattu oma huoneensa, ja siellä pääsee lähietäisyydelle Suden, Karhun ja Ilveksen kanssa. Samasta tilasta löytyy karhunpesä, joka on aidon kokoinen.

Arkin näyttelystä. Kuva Jenni Rantalainen, SatM.
Suosituin leikkipaikka, majakka, sijaitsee näyttelyn toisessa päädyssä, lähellä vaihtuvien näyttelyiden tilaa. Sitä vastapäätä esitellään Porin Lintutieteellisen Yhdistyksen (PLY) harrastajien toimintaa. Maastossa tehdyt havainnot ovat tärkeitä niin harrastuksen kuin tutkimuksenkin puolesta. Käytöstä poistetut kiikarit ja kaukoputki ovat kokeiltavissa ja tabletilta on suora yhteys Tiira-tietokantaan, josta voi tarkistaa viimeisen tunnin aikana sinne lisätyt havainnot.