Lajitellaan: Roskapussin lajittelu

Jätteiden oikea lajittelu vähentää ympäristökuormaa. Oikein lajiteltuna jätteet saadaan hyötykäyttöön, kun ne kierrätetään ja otetaan uusiokäyttöön.

Tehtävä: Oppilaat lajittelevat roskapussin sisällön oikeisiin jäteastioihin. Tarvittavat jäteastiat: muovipakkaukset, metalli, lasipakkaukset, pantillinen kierrätyspullot, sähkölaiteromu, sekajäte, biojäte, paperi, kartonkipakkaukset, vaarallinen jäte (+apteekki ja kauppa) sekä kierrätyskeskuksen myymälä tai muu vastaava.

Tarvitaan: Pussillinen täynnä erilaisia roskia, lajitteluun astia tai muistiinpanovälineet. Tarvittaessa tiedonhakuun lajitteluohjeet paperi- tai digiversiona.

Roskapussissa tulee olla yksi tai useampi kutakin: muovipakkaus, metalli, lasipakkaus, pantillinen kierrätyspullo, sähkölaiteromu, sekajäte, biojäte (esim. kuivatettu teepussi), paperi, kartonkipakkaus, ehjä ja puhdas tekstiili tai tavara, sekä vaarallista jätettä: tyhjä lääkepurkki, paristo, tyhjä maalipurkki.

Esimerkki jätteiden lajittelusta. Löydätkö sivun alussa olevasta kuvasta kaikki virheet, mitkä ovat väärässä kasassa?
Ylärivi vasemmalta oikealle: muovipakkaukset, sähkölaiteromu, sekajäte. Alarivissä vasemmalta oikealle: paperi ja kartonkipakkaukset, lasi ja metalli.

Alapuolelta löydät vastaukset.

Vastaukset:

  • Lasten keltainen leikkiharava on väärässä kasassa, se ei ole muovipakkaus. Se kuuluu joko seuraavalla leikkijälle kiertoon tai sekajätteeseen.
  • Sekajätteeseen laitettu energiansäästölamppu kuuluu sähkölaiteromuun.
  • Sekajätteeseen laitetut kahvipakkaus ja karkkipussi kuuluvat muovipakkauksiin.
  • Metallinkeräyksessä oleva maalin painepakkaus (spraymaali) on oikeassa paikassa, jos se on tyhjä. Jos maalia on vielä jäljellä, se kuuluu vaaralliseen jätteeseen.
  • Porin seudulla paperia ja kartonkipakkauksia kerätään sekä yhteen että erillisiin astioihin, riippuen keräysastian ohjeesta.