Teemapäivä: Vaatevallankumous

Rana Plazan vaatetehdas romahti 24.4.2013 Bangladeshissa. 1 133 ihmistä kuoli ja yli 2 000 ihmistä loukkaantui. Rakennus romahti, koska se oli rakennettu väärin ja puutteellisesti; työntekijöiden turvallisuudesta ei huolehdittu. Halvoissa vaatteidentuottomaissa vaaraa aiheuttaa myös muun muassa vaatteidenvalmistuksessa käytettävät kemikaalit, tietyt tuotantomenetelmät kuten hiekkapuhallus, pitkät työviikot ja työpäivät, joista ei välttämättä makseta korvausta sekä työntekijöiden alhaiset palkat.

Vaatevallankumouksessa ihmiset eri puolilla maailma näyttävät, että me haluamme vaateteollisuudelta lisää vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä.

”Tulethan sinäkin mukaan! Se on helppoa:

1) Pue 24. huhtikuuta, tai kyseiselläviikolla jokin vaate päällesi NURINPÄIN, ota kuva itsestäsi ja vaatteessasi olevasta vaatemerkistä. Jaa kuva Twitterissä, Instagramissa, Facebookissa jne. Käytä hashtagia #vaatevallankumous #whomademyclothes #fashionrevolution. Lähetä kuva myös vaatteesi merkille ja kysy, kuka vaatteen on tehnyt.

2) Kulje nuttu nurin koko päivä ja kerro kaikille ihmettelijöille, että osallistut Vaatevallankumoukseen.

3) Haasta oma työpaikkasi, koulusi, harrastusporukkasi tai kaverisi mukaan kampanjaan. Pukekaa jokainen yksi vaate nurinpäin ja ottakaa ryhmäkuva. Kertokaa kaikille Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa jne., että olette mukana Vaatevallankumouksessa.

4) Järjestä tempaus tai tapahtuma, esimerkiksi vaatteidenvaihtobileet, vaatehuoltoasema tai tuunauspaja.

5) Tai keksi jotain ihan muuta. Jotain sellaista, mikä saa entistä useammat ihmiset kysymään, kuka heidän vaatteensa tekee.”

Lähde: Martat, Vaatevallankumous