Kokataan yhdessä: Ekokokkitunti

Kotitalousluokassa tai koulun keittiössä voidaan järjestää ekokokkitunti, jolloin perehdytään ruokajätteen vähentämiseen. Lasten kanssa pohditaan parasta ennen -merkinnän ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnän merkitystä, ruuan oikeaa säilyttämistä ja keinoja vähentää rorkiin joutuvan ruuan määrää.

Oppilaat saavat keksiä käyttöä parhaat päivänsä ohittaneille elintarvikkeille (esim. päiväysvanhaa maitoa, jogurttia, kuivaa leipää tai pullaa, tummunut banaani, näivettynyt omena). Joku ideoista toteutetaan yhdessä. Smoothie ja hedelmäpannukakku ovat aina toimivia. Kokkauksen tulosta maistellaan yhdessä.

Ekokokkituntiin voi sisällyttää (esim. pannukakun kypsymisajaksi) muita ekologiseen ruuanvalmistukseen liittyviä aiheita, kuten puhua lähi-, luomu- ja kasvisruuan ympäristövaikutuksista.

Aiheen käsittelyä voidaan jatkaa pyytämällä oppilaita kirjaamaan viikon ajan kotona roskiin heitetyt ruuat ja hävittämisen syyn. Viikon kuluttua käydään tuloksia läpi ja pohditaan miten ruokien päätyminen jätteeksi olisi voitu estää.