Lukemiseen innostaminen

Lukemiseen innostaminen

Kirjavinkkaus

Kirjastopolussa kirjasto sitoutuu vinkkaamaan kaikki kolmos- ja seitsemäsluokkalaiset. Tarkoituksena on se, että jokainen kirjaston toiminta-alueen lapsi ja nuori pääsisi koulupolkunsa aikana ainakin pari kertaa osallistumaan kirjavinkkaukseen. Vinkkauksia voivat varata myös muut vuosiluokat.

Alakoulun lukudiplomi

Porin kaupunginkirjaston lukudiplomi koostuu yhdestätoista teemallisesta kirjalistasta, joissa kussakin on kolme eri tasoa lapsen lukutaidon mukaan. Koska lukutaito voi vaihdella paljon samanikäisilläkin lapsilla, listoissa ei anneta ikäsuosituksia. Lukija voi kuitenkin valita kirjota useammastakin kuin yhdestä tasosta.

Lukukoira

Lukukoira vierailee säännöllisesti pääkirjastossa. Koiran kanssa voi harjoitella ääneenlukemista omassa rauhassa.  Lukukoira on hyväksyvä kuuntelija, jonka seura rauhoittaa monia lapsia.

Lukuhaaste nuorille

Porin kaupunginkirjaston nuorten osasto on toteuttanut Porin lukuhaasteen yhteistyössä PSYL:n yläkoulun kanssa. Lukuhaasteen avulla voi löytää uutta luettavaa ja päästä tarttumaan myös sellaisiin kirjoihin, joita ei ole aiemmin kuvitellutkaan lukevansa.

Lukuhaaste on vapaasti käytettävissä ja jaettavissa. Opettaja voi muokata siitä mieleisensä. Lukuhaasteeseen voi valita esimerkiksi erilaisia tasoja (5 kirjaa, 10, kirjaa tai 15 kirjaa vuoden aikana), joiden suorittamisella voi olla kannustimena vaikutus äidinkielen arvosanaan.

Haasteet lukemisessa

Mikäli tavallisten kirjojen lukeminen on hankalaa erimerkiksi vamman, lukihäiriön tai kielitaidon puutteen takia, kirjastosta löytyy myös äänikirjoja, elokuvia, selkokielisiä selkokirjoja, e-kirjoja (fonttia saa suurennettua) ja Celia-tunnusten kautta pääsee käsiksi Celian tuottamiin aineistoihin.