7. luokka

Kulttuuripolku | 7. luokka | Rosenlew-museo ja Satakunnan Museo

Rosenlew-museo
Rosenlew-museon kierroksella tutustutaan paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävän porilaisen teollisuusyrityksen, Rosenlewin [1853–1987] historiaan, tuotteisiin ja yrityksen kehitykseen, teollisuuden laajentumiseen sekä työntekoon yrityksen palveluksessa.

Opintosuunnitelmassa on myös mainittu 7. ja 8. luokan kohdalla käsiteltäväksi mahdollisena teemana teknologian kehitys 1800-luvulta nykyaikaan. Tähänkin Rosenlew-museon perusnäyttely tarjoaa aineksia, sillä museossa voi tutkia mm. kodinkoneiden tai maatalouskoneiden kehitystä. Lisäksi museossa on esillä esim. 1900-luvun alun höyryvoimakone sekä uudempaa teknologiaa edustava polttomoottori. Metalliteollisuuden lisäksi esiin tulevat myös puunjalostusteollisuus ja energiateollisuus.

Satakunnan Museo
Porin opintosuunnitelman 7. luokan historian sisältötavoitteisiin kuuluvat kaupungistuminen, teollistuminen ja sen vaikutus elämään sekä Porin historia. Tutustumiskäynti soveltuu myös lukiolaisille.

Porin historiaa esitellään Satakunnan Museon Elon merkkejä -perusnäyttelyssä kaupungin perustamisesta, vuodesta 1558 lähes nykypäivään asti. Kaupunki on Suomen 9. vanhin ja se laajeni noin 400 hengen merenrantakaupungista 1800-1900-luvulla teollisuuden sulatusuuniksi sekä porvarien ja työläisten asuttamaksi eloisaksi kaupungiksi.

Kaupungin pitkä ja mielenkiintoinen menneisyys muuttuu museossa ymmärrettävämmäksi monien pienoismallien, huoneinteriöörien, esineiden sekä valokuvien avulla. Pienoismallien avulla on mahdollista nähdä minkälainen Juhana-herttuan kuninkaankartano oli, ja miltä Pori näytti ennen viimeistä, 9. kaupunkipaloa vuonna 1852. Huoneinteriöörit kertovat varakkaiden porvarien, vähävaraisten työläisten, pula-aikaa eläneiden ja 1970-luvun lähiöasukkaiden elämästä. Valokuvien avulla pääsee taas vertailemaan kaupungin muutosta viimeisen vuosisadan aikana.

Opastuksen kesto on 45–75 minuuttia ryhmän tarpeiden ja käytettävän ajan mukaan.

Porin historiaan voi tutustua museon näyttelyn ja opastuksen lisäksi kävelemällä oppaan johdolla Satakunnan Museosta Raatihuoneenpuiston ja Etelärannan kautta Keski-Porin kirkon pihaan. Matkalla nähdään mitä kaikkea yli 400 vuotta vanhasta kaupungista ja sen ihmistä sekä heidän elämäntarinoistaan on vielä havaittavissa nykyisessä kaupungissa. Kaupunkiopastuksen kesto on 45-70 minuuttia ryhmän tarpeiden ja käytettävän ajan mukaan.

Porin teolliseen historiaan voi tutustua myös Rosenlew-museossa ja omatoimisesti mobiilioppaan avustuksella ja kaupungissa kävellen: https://tarinasoitin.fi/teollisuusmaisema